Kıymetli arkadaşlar bu yazımızda Türkiye’de ve yurtdışında dropshipping yapma koşullarını karşılaştıracağız. Daha önceki birkaç yazımızda tepki aldık sebebi de amazon da kimsenin bahsetmediği geri planda plan riskler ve maliyetler idi. Biz yine her konuda olduğu gibi Amazon Dropshipping meselesini de ayrıntılı anlatacağız.
Bu bilgiler bizzat sistemi uygulamış bir okuyucumdan aktarılmaktadır.
MAĞAZA AÇMA SÜRECİ
Amazon: Amazon’da mağaza açmak için öncelikle USA vergi numarası ve USA ikamet gerekmektedir. Bunlar sağlandığında Amazon’da mağaza açabilirsiniz.
Türkiye: Şahıs şirketi kurarak bile tüm pazaryerlerinde mağaza açabilirsiniz. (N11, gittigidiyor, hepsiburada, epttavm, trendyol, Amazon Türkiye, Sanalpazar)
ÜRÜN BULMAK
Amazon: Ürünler genelde Amazon Kanada’dan bulunur ve satış fiyatına siz de komisyon ekleyerek Amazon USA da yayınlarsınız. Tek tek uğraşmak zor olacağı için bunu otomatik yapan yani sadece ürün bulan programlar ortalama 2-3 bin TL’den satılmaktadır.
Türkiye: Sınırsız xml tedarikçisinden istediğiniz kategoride ürünü toptan fiyatından listeyi çekerek komisyonlu satış yapmanız mümkündür.
ÜRÜN YÜKLEMEK
Amazon: Amazon Kanada’dan ortalama 2-3 bin TL ile aldığınız program sizin ölçütlere göre ürünleri seçer ve excel formatında çıktı alırsınız. 10 bin ürün için ortalama 6 saat gibi bir sürede yükleme sağlanır. Eğer ki hata olur ise müdahale etmeniz gerektiğinden ekran karşısında olmalısınız.
Türkiye: XML listesini bir kez sisteme tanımlarsınız ve otomatik yüklenir.
ÜRÜN GÜNCELLEMEK
Amazon: Ürün yüklemek ile aynıdır. Sürekli stok değiştiğinden yine aynı süreç 6-7 saatlik bir uğraş ile güncelleme yapılır.
Türkiye: Günde en az 4 kez otomatik fiyat ve stok güncellenir.
SATIŞ VE KARGO AŞAMASI
Amazon: Müşteri ürünü aldıktan sonra; Amazon Kanada’dan siz sipariş geçersiniz. Müşteriye Kanada fiyatı gitmesin diye satıcı ile görüşürsünüz ve üzerine “hediye” yazdırırsınız. Alıcı olarak müşteri bilgilerini girersiniz. Ürün Kanada’dan kargoya verilince siz de Amazon USA da kargo bilgilerini manuel girersiniz
Türkiye: Toptancıya ürün bilgilerini ve kargo kodunu bildirirsiniz. Ürün sizin adresinizden müşteriye gönderilir. Kargo bilgileri sisteme otomatik olarak düşer.
FATURALANDIRMA
Amazon: USA da vergi mükellefi olmanız gerektiğinden firma kurmanız sonrası müşteri adına faturanızı kesersiniz. Kanada’da bulunan satıcı da sizin firma adına fatura keser. Lakin Kanada’dan giden pakette müşteri faturası olmayacağı için şikayet halinde mağazanız kapanır.
Türkiye: Kesmiş olduğunuz faturayı toptancıya mail atarsınız, paketinize eklenir.
İADE AŞAMASI
Amazon: Müşteri iade talebinde bulunduğunda ürünü USA ikametinize yâda Amazon deposuna gönderirsiniz. Siz de Kanada için iade talebi oluşturabilir yâda imha ettirebilirsiniz.
Türkiye: İadeler otomatik olarak toptancıya gider ve ödemesini alırsınız.
ÖDEME GELME SÜRESİ
Amazon: En iyi ihtimalle ödemeniz 45 günde hesaba geçer. Ayrıca kargo süresi ve satışın tamamlanması Kanada’dan USA’ya yâda farklı bir ülkeye olacağı için oldukça uzundur.
Türkiye: Kargo süresi ortalama 3 gündür. Ödemenizi 7-40 gün arasında alırsınız.
SUSPEND MESELESİ
Amazon: Amazon USA farklı zamanlarda sizden alış faturası, ikamet bilgisi gibi konularda evrak ister. Çoğu zaman doğru şekilde ibraz etseniz bile mağazanız kapanır ödemeler askıda kalır. Ayrıca marka ihlali gibi şikâyetlerde mağazanız kapanır. Küçük bir araştırma ile mağazası kapanarak ödemeleri askıda kalan yüzlerce girişimci görmeniz mümkündür.
Türkiye: Çok istisnai bir ihlal olmadıkça mağazanız kapanmaz.
STOKTA TÜKENME KONUSU
Amazon: Her gün 6-7 saat ayırıp ürün güncellemezseniz Amazon Kanada’da satışta olan ürün tükenebilir. Böyle durumda iki seçenek vardır. Aynı ürünü daha pahalıya alarak göndermek ve zarar etmeyi göze almak yâda ürünü göndermemek. Ürün gönderilmez ise mağazanız cezalı duruma düşer kapanır.
Türkiye: Günde 4 kez otomatik güncellenen sistem sayesinde stoksuzluk durumuna pek rastlanmaz. Nadiren olsa bile müşteriye ulaşarak anlatılır.
EMEK KAZANÇ
Amazon: Her gün mağaza kapanma tehlikesi ile yapılan zahmetli ticarette, güncellemeler, sipariş işlemleri, geri planda olan yaşanan maliyetlerden dolayı yoğun emek gerektirir. Mesela stoksuz durumu yaşamamak adına her gün 6-7 saat bilgisayar karşısında güncelleme yapmak oldukça zordur. Ayrıca marka ihlaline düşmemek adına binlerce ürün tek tek kontrol edilemez. Bu da her zaman riskli bir sistem demektir. Basit bir aksaklıktan kapanacak olan mağazanız blokede kalacak nakit ile sizi zarara sokabilir.
Türkiye: Ürünleri bir kez yüklersiniz diğer her durum otomatik gerçekleşir. Size düşen siparişi toptancıya bildirmek.
ÖZETLE
Kıymetli dostlar Amazon’da para kazanılır, bunun aksini hiçbir zaman savunmadım. Lakin Amazon için verdiğiniz emeğin, yaşadığınız riskin çok çok daha azı ile Türkiye’de muhteşem kazanç rakamlarına ulaşmanız mümkün.
En önemlisi de insanların Amazon eğitimlerini yüksek rakamlar ile satarak kazanç sistemlerini sizlerin üzerine kurmasıdır. Eğitime binlerce lira vermek, ürün bulan programa 2-3 bin tl ödemek, firmanız yoksa alacağınız geçici firma desteği için yüksek komisyonlar ödemek sizi sisteme kazanç kapısı olarak gösterir.
Bir konu da mağazanızı açıyoruz ve ilk ay biz yönetiyoruz yalanıdır. Evet bunu yapıyorlar, mağazanızı kendi firmalarında açıyorlar, 80-100 ürünü yüklüyorlar, ürünleri yavaş yüklemek gerek diye kendilerini yönetme süresini bitiriyorlar.
Sonra siz 10 bin ürün eklemek için çalışma yapıyorsunuz, 6-7 saat belki de bir gün uğraşarak yüklemeyi tamamlıyorsunuz. Marka ihlali oluyor mağaza kapanıyor. Eğitimi ve programı satanlar biz problemsiz teslim ettik diye destek vermiyorlar. Onca emek çöpe.
Bir süre sonra kendi firmanı kurman lazım diye firma desteğini bitiriyorlar yada yüksek komisyon talep ediyorlar. Onca emek çöpe.
Bizim eğitim setimizi alın yada almayın ama tavsiyemiz Türkiye’de ticaret yapın rahat edin.